Του Χρήστου Πολυχρονίδη
*Το άρθρο γράφτηκε στις 11/1 για το eMMEis
Ο Λάσκαρης και η αλλαγή ρότας στην ομάδα
Όταν ο Νίκος Λάσκαρης παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη Τύπου τον Οκτώβριο του 2015, σχετικά με τους στόχους του για την Κ.Α.Ε. Άρης, τόνισε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: «Κύριος σκοπός είναι η εξυγίανση και να είναι η Κ.Α.Ε. καθαρή σε 2-3 χρόνια. Μέσα από τη σταθερότητα πρέπει να φτάσουμε στο πιο υψηλό επίπεδο».
Με αυτά τα λόγια, μεταξύ άλλων, ο ιδιοκτήτης της Κ.Α.Ε. θέλησε να δώσει το σκεπτικό του για τη λειτουργία της ομάδας. Μέσα στο οποίο δεν υπάρχουν τάσεις νεοπλουτισμού και σπατάλης, αλλά η ισχυροποίηση του ρόστερ και η σταδιακή βελτίωση της λειτουργίας της Κ.Α.Ε. εν γένει, σε συνδυασμό με την αποπληρωμή των χρεών.
Ο Δημήτρης Πρίφτης, υπό αυτές τις συνθήκες, είχε σαφώς περισσότερη ηρεμία αλλά και πληθώρα επιλογών για τη στελέχωση του ρόστερ εν αντιθέσει με την περσινή σεζόν. Ωστόσο, έπρεπε και πάλι να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο κράμα παικτών που θα συνδυάζουν την εμπειρία, το ταλέντο, την προοπτική, την αθλητικότητα, το πάθος και την ομαδικότητα.
Το ταμείο έως τώρα
Καθώς βρισκόμαστε περίπου στα μέσα Γενάρη και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος την έως τώρα πορεία και απόδοση της ομάδας, φαίνεται πώς ο κόουτς του Άρη έχει καταφέρει να πετύχει ένα value for money. Δηλαδή μία δεμένη ομάδα που παρουσιάζει ένα αξιοπρεπές μπάσκετ σε συνάρτηση με το μπάτζετ της, το οποίο είναι αρκετά κάτω από το ένα εκατομμύριο. Φυσικά, υπάρχουν και τα όποια σκαμπανεβάσματα μέσα στη σεζόν.
Ο Άρης στην regular season του Eurocup τερμάτισε πρώτος στον όμιλό του με ρεκόρ 7-3, κερδίζοντας δις την ισχυροτάτη Ούνικς, αλλά και άλλες ομάδες που είχαν υψηλότερο μπάτζετ από αυτόν. Στην πρεμιέρα της φάσης των «32», κέρδισε με 26 πόντους την Νεπτούνας, κρατώντας το αήττητο στην έδρα του.
Στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ (Α1 μπάσκετ), μετά το τέλος του πρώτου γύρου, μετράει εννέα νίκες και τέσσερις ήττες, οι δύο εξ αυτών με Παναθηναϊκό εντός και Ολυμπιακό εκτός. Η ήττα που μάλλον πλήγωσε περισσότερο ήταν αυτή από τον Κόροιβο, αφού ο Άρης ήταν στο +12 τέσσερα λεπτά πριν από τη λήξη και έχασε το ματς μέσα από τα χέρια του. Τελευταία του ήττα αυτή από τον Κολοσσό στη Ρόδο το Σάββατο (9/1).
Στο Κύπελλο Ελλάδος απέκλεισε την ΑΕΚ στους «8» εντός έδρας, όμως στα ημιτελικά ηττήθηκε από τον ισχυρότερο Παναθηναϊκό στο Ο.Α.Κ.Α.
Το ταμείο, μέχρι στιγμής, και τηρουμένων των αναλογιών είναι θετικό. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη, δύσκολα θα περιμέναμε την έως τώρα απόδοση της ομάδας του Δημήτρη Πρίφτη. Το “Nick Galis Hall” της δίνει φτερά στα πόδια. Στην Α1 μπάσκετ, εάν είχε αποφευχθεί η ήττα από τον Κολοσσό θα ήταν ιδανικό το κλείσιμο του πρώτου γύρου για τον Άρη, καθώς θα εκμεταλλευόταν στο έπακρο το διπλό στο Ο.Α.Κ.Α. επί της ΑΕΚ και θα τερμάτιζε στην τρίτη θέση. Στο Κύπελλο, βρέθηκε απέναντι σε έναν σεληνισμένο Παναθηναϊκό και σε συνδυασμό με το δικό του δεύτερο κάκιστο ημίχρονο ήρθε η βαριά ήττα.
Οι σωστές επιλογές ξένων και η… Αγία Τριάδα του Άρη
Θεωρώ πως το μεγάλο όπλο του Άρη είναι ορισμένες επιλογές που έκανε στους ξένους παίκτες.
Ο Τζερέλ Μακ Νιλ αποτελεί τον ηγέτη της ομάδας. Ο σκληροτράχηλος Αμερικανός shooting guard είναι αυτός που συνήθως αναλαμβάνει τις επιθέσεις του Άρη όταν η μπάλα καίει. Χαρακτηριστικό του το εξαιρετικό πρώτο βήμα που έχει στη διείσδυση, κάτι που τον καθιστά δύσκολο αντίπαλο. Αυτό, όμως, που τον κάνει ιδιαίτερο είναι πως πρόκειται, εκτός από επιθετικό, και για έναν εξαιρετικό αμυντικό παίκτη. Η ενέργεια που βγάζει στο παρκέ, σε άμυνα κι επίθεση, συναντάται δύσκολα. Στο Eurocup, σε 31:36 λεπτά συμμετοχής, έχει μέσο όρο 14.5 πόντους, 4.5 ριμπάουντ και 1.5 κλέψιμο ανά παιχνίδι. Στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ, σε 26:49 λεπτά, έχει μέσο όρο 14.62 πόντους, 3.38 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο ανά παιχνίδι.
Το επόμενο βαρύ χαρτί του Άρη είναι ο Οκάρο Γουάιτ. Ο Αμερικανός forward μοιάζει ένας πολύ εξελίξιμος παίκτης, ο οποίος μάλλον θα απασχολήσει αρκετές ομάδες στο μέλλον. Γρήγορος, αλτικός, με έφεση στο ριμπάουντ και με καλό περιφερειακό σουτ, ενώ βελτιώνεται συνεχώς και στο παιχνίδι με πρόσωπο προς το καλάθι. Το μόνο μειονέκτημά του είναι η συχνότητα στα φάουλ, κάτι που είναι περισσότερο θέμα συγκέντρωσης και απειρίας παρά ανικανότητας. Στο Eurocup, σε 25:12 λεπτά συμμετοχές, έχει μέσο όρο 11.5 πόντους και 7.1 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Στην Α1 μπάσκετ, σε 26:32 λεπτά συμμετοχής, έχει μέσο όρο 15.08 πόντους και 7.23 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.
Την τριπλέτα του Άρη συμπληρώνει ο Τζαμέλ Χάγκινς. Ο βασικός σέντερ της ομάδας που αγωνιζόταν πέρσι στον Κολοσσό (όπως και ο Γουότερς) ήταν μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις στην αρχή της σεζόν. Αρκετά δυνατός στο low post, μπορεί να κάνει παιχνίδι με πλάτη, αλτικός (συχνά – πυκνά τροφοδοτείται με alley-oop πάσες) και με σχετικά καλό ποσοστό από τη γραμμή των ελευθέρων βολών. Στο Eurocup,. σε 23:53 λεπτά συμμετοχής, έχει 11.2 πόντους, 5.5 ριμπάουντ, 0.9 τάπες ανά παιχνίδι. Στην Α1 μπάσκετ, σε 24:14 λεπτά συμμετοχής, έχει 10.42 πόντους, 5 ριμπάουντ, 1.25 τάπες ανά παιχνίδι.
Οι υπόλοιποι ξένοι
Ο Ντομινίκ Γουότερς αποκτήθηκε φέτος από τον Άρη για τη θέση του βασικού point guard. Η αλήθεια είναι πως ο 28χρονος, από το ξεκίνημα της περιόδου και για ένα μεγάλο διάστημα, δεν έπειθε με τις εμφανίσεις του οι οποίες ήταν ασταθείς. Η μετάβαση από τον Κόλοσσο στον Άρη φαινόταν να φόρτωνε με άγχος τον Γουότερς, κάτι που αντικατοπτριζόταν στο παρκέ.
Ο Αμερικανός δεν είναι και ο καλύτερος χειριστής της μπάλας, ενώ υποπίπτει εύκολα σε λάθη. Ωστόσο, ο παίκτης έχει ορισμένη βελτίωση στην απόδοσή του. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το καλό περιφερειακό σουτ και ιδιαίτερα από το high post, ενώ έχει και πολύ καλά ποσοστά από τα 6.75μ. (56% στο Eurocup σε 27:26 λεπτά συμμετοχής μέσο όρο, 41.67% στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ σε 25:06 λεπτά συμμετοχής).
Ο Τζέικ Κοέν αποτελεί ένα εργαλείο που προσφέρει ποικίλες λύσεις στον Δημήτρη Πρίφτη ερχόμενος από τον πάγκο. Ο forward-center του Άρη έχει ωραίες κινήσεις κοντά στο καλάθι, ενώ αποτελεί μία επιπλέον λύση στο σουτ από τα 6.75, καθώς παρά τα 2.10 ύψους του, ο Αμερικανοϊσραηλινός το κατέχει.
Τέλος, ο Σλάβεν Τσούπκοβιτς αποκτήθηκε το καλοκαίρι ως το backup του Οκάρο Γουάιτ. Ο Σέρβος, που αγωνίστηκε πέρσι στα Τρίκαλα, δεν έχει μεγάλη συμμετοχή στο rotation του Άρη, ενώ και η απόδοσή του είναι πολύ κατώτερη του αναμενομένου. Για τον forward του Άρη γίνεται λόγος περί αποχώρησης και αντικατάστασής του εδώ και αρκετούς μήνες, ειδικότερα όταν αυτός τραυματίστηκε στον αγώνα με τη Στεάουα στη Ρουμανία. Ο Άρης ψάχτηκε για κάτι καλό στην αγορά, δηλαδή για έναν παίκτη ο οποίος θα προσφέρει ουσιαστική λύση στην ομάδα. Κάτι τέτοιο δε βρέθηκε, καθώς έπρεπε να δαπανηθούν αρκετά χρήματα, και ο Σέρβος φαίνεται, μέχρι νεωτέρας, να παραμένει στο ρόστερ, αφού και ο κόουτς Πρίφτης τον προστατεύει από τα σενάρια αντικατάστασης.
Οι γηγενείς και οι φερέλπιδες
Από το περσινό ρόστερ του Άρη παρέμειναν οι Σίμτσακ, Μούρτος, Φλιώνης και Δήμας, ενώ φέτος αποκτήθηκαν οι Ξανθόπουλος, Πελεκάνος, Ζάρας, καθώς και οι Πρωταθλητές Ευρώπης με την Εθνικη Εφήβων, Δίπλαρος και Χρηστίδης (συμπαίκτης τους ήταν και ο Φλιώνης, ενώ ο Χρηστίδης δόθηκε δανεικός στον Μαντουλίδη για την εφετινή σεζόν).
Η πιο σημαντική και ουσιαστική προσθήκη θεωρώ πως, εκ του αποτελέσματος, είναι αυτή του Βασίλη Ξανθόπουλου. Ο έμπειρος playmaker αποτελεί την ήρεμη δύναμη της ομάδας. Εξαιρετικός οργανωτής, διαβάζει το παιχνίδι, πολύ καλός αμυντικός, ενώ είναι αυτός που θα ξεκλειδώσει την αντίπαλη άμυνα, ιδιαίτερα όταν ο Γουότερς βραχυκυκλώνει.
Ο Σπύρος Μούρτος, κάθε χρόνο, εμφανίζει βελτίωση και είναι ο παίκτης-πολυεργαλείο. Πολύ καλός αμυντικός, αλτικός, με πολύτιμη βοήθεια στα ριμπάουντ, ενώ μπορεί να προσφέρει και στην επίθεση.
Ο Βασίλης Σίμτσακ, έμεινε για να κάνει τη γνωστή του βρώμικη δουλειά. Θα παίξει ξύλο, θα μαζέψει ριμπάουντ, θα παίξει με ψυχή και ενδεχομένως θα δώσει και κάποιους πόντους κάτω από το καλάθι.
Ο Θεόδωρος Ζάρας αποκτήθηκε από τον Κ.Α.Ο.Δ. ως μία αξιόπιστη λύση στο «2», αλλά και ως ενίσχυση του ελληνικού κορμού της ομάδας. Ο guard του Άρη κάνει αυτό που ξέρει, αναλαμβάνει πολλές εκτελέσεις πίσω από τα 6.75μ. Μέχρι στιγμής, όμως, μοιάζει να μην αποδίδει τα αναμενόμενα. Σαφώς το επίπεδο έχει ανέβει για τον ίδιο με αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη και προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα. Πιστεύω πως αν παραμείνει και του χρόνου στον Άρη (έχει υπογράψει συμβόλαιο δύο ετών), θα παρουσιάσει καλύτερο πρόσωπο.
Ο Μιχάλης Πελεκάνος επέστρεψε στον Άρη μετά από ένα χρόνο παρουσίας στη Ρουμανία. Ο Έλληνας forward ξεκινάει στη βασική πεντάδα της ομάδας, όμως, έως τώρα, δε θυμίζει σε τίποτα τον παίκτη που όλοι γνωρίζαμε. Βέβαια, πατάει σχεδόν τα 35 χρόνια και είναι ως ένα σημείο λογικό να μην ανταποκρίνεται σε αυτά που ενδεχομένως ανέμενε το φίλαθλο κοινό.
Ο Τάσος Δήμας έχει αγωνιστεί 3.74 λεπτά σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ οι Φλιώνης–Δίπλαρος εντάσσονται ολοένα και περισσότερο στο rotation της ομάδας.
Στη σωστή λογική
Θεωρώ πως ο Άρης βαδίζει σε σωστά μονοπάτια, βάσει του σκεπτικού στο οποίο λετουργεί η Κ.Α.Ε. αποκλειστικά για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Το ρόστερ, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν (τρέχων μπάτζετ – διαδικασία εξυγίανσης), έχει καλή δομή. Είναι μία ομάδα που μπορεί αρκετές φορές να χάνει σε ύψος και σε δύναμη κάτω από το καλάθι, κερδίζει όμως στην αθλητικότητα και την ταχύτητα, με σήμα κατατεθέν τη σκληρή άμυνα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ομάδες που έχουν υψηλό μέσο όρο πόντων στην επίθεση κατάφερε να τις κρατήσει χαμηλά στο σκορ. Βέβαια, η ομάδα έχει και ορατές αδυναμίες, ιδιαίτερα στη θέση «3» και στον βασικό «1», ενώ και στη γραμμή των ψηλών ίσως να μπορούσε να γίνει μια βοηθητική προσθήκη. Όλα αυτά εξαρτώνται από το τι ή μάλλον ποιος θα αποφασιζόταν να αντικατασταθεί.
Όσο για το αν τίθεται τέτοιο θέμα; Ο Δημήτρης Πρίφτης, μέχρι στιγμής, δεν έχει αλλάξει γνώμη. Θέλει να πορευτεί ως έχει και φαίνεται πώς αν κάνει κάποια αλλαγή, θέλει αυτή να είναι αξιόπιστη και όχι απλά για να γίνει. Το αν θα αλλάξει απόφαση ή αν επιμείνει και δικαιωθεί θα φανεί στην πορεία.
*Το άρθρο γράφτηκε στις 11/1 για το eMMEis
Ο Λάσκαρης και η αλλαγή ρότας στην ομάδα
Όταν ο Νίκος Λάσκαρης παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη Τύπου τον Οκτώβριο του 2015, σχετικά με τους στόχους του για την Κ.Α.Ε. Άρης, τόνισε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: «Κύριος σκοπός είναι η εξυγίανση και να είναι η Κ.Α.Ε. καθαρή σε 2-3 χρόνια. Μέσα από τη σταθερότητα πρέπει να φτάσουμε στο πιο υψηλό επίπεδο».
Με αυτά τα λόγια, μεταξύ άλλων, ο ιδιοκτήτης της Κ.Α.Ε. θέλησε να δώσει το σκεπτικό του για τη λειτουργία της ομάδας. Μέσα στο οποίο δεν υπάρχουν τάσεις νεοπλουτισμού και σπατάλης, αλλά η ισχυροποίηση του ρόστερ και η σταδιακή βελτίωση της λειτουργίας της Κ.Α.Ε. εν γένει, σε συνδυασμό με την αποπληρωμή των χρεών.
Ο Δημήτρης Πρίφτης, υπό αυτές τις συνθήκες, είχε σαφώς περισσότερη ηρεμία αλλά και πληθώρα επιλογών για τη στελέχωση του ρόστερ εν αντιθέσει με την περσινή σεζόν. Ωστόσο, έπρεπε και πάλι να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο κράμα παικτών που θα συνδυάζουν την εμπειρία, το ταλέντο, την προοπτική, την αθλητικότητα, το πάθος και την ομαδικότητα.
Το ταμείο έως τώρα
Καθώς βρισκόμαστε περίπου στα μέσα Γενάρη και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος την έως τώρα πορεία και απόδοση της ομάδας, φαίνεται πώς ο κόουτς του Άρη έχει καταφέρει να πετύχει ένα value for money. Δηλαδή μία δεμένη ομάδα που παρουσιάζει ένα αξιοπρεπές μπάσκετ σε συνάρτηση με το μπάτζετ της, το οποίο είναι αρκετά κάτω από το ένα εκατομμύριο. Φυσικά, υπάρχουν και τα όποια σκαμπανεβάσματα μέσα στη σεζόν.
Ο Άρης στην regular season του Eurocup τερμάτισε πρώτος στον όμιλό του με ρεκόρ 7-3, κερδίζοντας δις την ισχυροτάτη Ούνικς, αλλά και άλλες ομάδες που είχαν υψηλότερο μπάτζετ από αυτόν. Στην πρεμιέρα της φάσης των «32», κέρδισε με 26 πόντους την Νεπτούνας, κρατώντας το αήττητο στην έδρα του.
Στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ (Α1 μπάσκετ), μετά το τέλος του πρώτου γύρου, μετράει εννέα νίκες και τέσσερις ήττες, οι δύο εξ αυτών με Παναθηναϊκό εντός και Ολυμπιακό εκτός. Η ήττα που μάλλον πλήγωσε περισσότερο ήταν αυτή από τον Κόροιβο, αφού ο Άρης ήταν στο +12 τέσσερα λεπτά πριν από τη λήξη και έχασε το ματς μέσα από τα χέρια του. Τελευταία του ήττα αυτή από τον Κολοσσό στη Ρόδο το Σάββατο (9/1).
Στο Κύπελλο Ελλάδος απέκλεισε την ΑΕΚ στους «8» εντός έδρας, όμως στα ημιτελικά ηττήθηκε από τον ισχυρότερο Παναθηναϊκό στο Ο.Α.Κ.Α.
Το ταμείο, μέχρι στιγμής, και τηρουμένων των αναλογιών είναι θετικό. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη, δύσκολα θα περιμέναμε την έως τώρα απόδοση της ομάδας του Δημήτρη Πρίφτη. Το “Nick Galis Hall” της δίνει φτερά στα πόδια. Στην Α1 μπάσκετ, εάν είχε αποφευχθεί η ήττα από τον Κολοσσό θα ήταν ιδανικό το κλείσιμο του πρώτου γύρου για τον Άρη, καθώς θα εκμεταλλευόταν στο έπακρο το διπλό στο Ο.Α.Κ.Α. επί της ΑΕΚ και θα τερμάτιζε στην τρίτη θέση. Στο Κύπελλο, βρέθηκε απέναντι σε έναν σεληνισμένο Παναθηναϊκό και σε συνδυασμό με το δικό του δεύτερο κάκιστο ημίχρονο ήρθε η βαριά ήττα.
Οι σωστές επιλογές ξένων και η… Αγία Τριάδα του Άρη
Θεωρώ πως το μεγάλο όπλο του Άρη είναι ορισμένες επιλογές που έκανε στους ξένους παίκτες.
Ο Τζερέλ Μακ Νιλ αποτελεί τον ηγέτη της ομάδας. Ο σκληροτράχηλος Αμερικανός shooting guard είναι αυτός που συνήθως αναλαμβάνει τις επιθέσεις του Άρη όταν η μπάλα καίει. Χαρακτηριστικό του το εξαιρετικό πρώτο βήμα που έχει στη διείσδυση, κάτι που τον καθιστά δύσκολο αντίπαλο. Αυτό, όμως, που τον κάνει ιδιαίτερο είναι πως πρόκειται, εκτός από επιθετικό, και για έναν εξαιρετικό αμυντικό παίκτη. Η ενέργεια που βγάζει στο παρκέ, σε άμυνα κι επίθεση, συναντάται δύσκολα. Στο Eurocup, σε 31:36 λεπτά συμμετοχής, έχει μέσο όρο 14.5 πόντους, 4.5 ριμπάουντ και 1.5 κλέψιμο ανά παιχνίδι. Στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ, σε 26:49 λεπτά, έχει μέσο όρο 14.62 πόντους, 3.38 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο ανά παιχνίδι.
Το επόμενο βαρύ χαρτί του Άρη είναι ο Οκάρο Γουάιτ. Ο Αμερικανός forward μοιάζει ένας πολύ εξελίξιμος παίκτης, ο οποίος μάλλον θα απασχολήσει αρκετές ομάδες στο μέλλον. Γρήγορος, αλτικός, με έφεση στο ριμπάουντ και με καλό περιφερειακό σουτ, ενώ βελτιώνεται συνεχώς και στο παιχνίδι με πρόσωπο προς το καλάθι. Το μόνο μειονέκτημά του είναι η συχνότητα στα φάουλ, κάτι που είναι περισσότερο θέμα συγκέντρωσης και απειρίας παρά ανικανότητας. Στο Eurocup, σε 25:12 λεπτά συμμετοχές, έχει μέσο όρο 11.5 πόντους και 7.1 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Στην Α1 μπάσκετ, σε 26:32 λεπτά συμμετοχής, έχει μέσο όρο 15.08 πόντους και 7.23 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.
Την τριπλέτα του Άρη συμπληρώνει ο Τζαμέλ Χάγκινς. Ο βασικός σέντερ της ομάδας που αγωνιζόταν πέρσι στον Κολοσσό (όπως και ο Γουότερς) ήταν μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις στην αρχή της σεζόν. Αρκετά δυνατός στο low post, μπορεί να κάνει παιχνίδι με πλάτη, αλτικός (συχνά – πυκνά τροφοδοτείται με alley-oop πάσες) και με σχετικά καλό ποσοστό από τη γραμμή των ελευθέρων βολών. Στο Eurocup,. σε 23:53 λεπτά συμμετοχής, έχει 11.2 πόντους, 5.5 ριμπάουντ, 0.9 τάπες ανά παιχνίδι. Στην Α1 μπάσκετ, σε 24:14 λεπτά συμμετοχής, έχει 10.42 πόντους, 5 ριμπάουντ, 1.25 τάπες ανά παιχνίδι.
Οι υπόλοιποι ξένοι
Ο Ντομινίκ Γουότερς αποκτήθηκε φέτος από τον Άρη για τη θέση του βασικού point guard. Η αλήθεια είναι πως ο 28χρονος, από το ξεκίνημα της περιόδου και για ένα μεγάλο διάστημα, δεν έπειθε με τις εμφανίσεις του οι οποίες ήταν ασταθείς. Η μετάβαση από τον Κόλοσσο στον Άρη φαινόταν να φόρτωνε με άγχος τον Γουότερς, κάτι που αντικατοπτριζόταν στο παρκέ.
Ο Αμερικανός δεν είναι και ο καλύτερος χειριστής της μπάλας, ενώ υποπίπτει εύκολα σε λάθη. Ωστόσο, ο παίκτης έχει ορισμένη βελτίωση στην απόδοσή του. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το καλό περιφερειακό σουτ και ιδιαίτερα από το high post, ενώ έχει και πολύ καλά ποσοστά από τα 6.75μ. (56% στο Eurocup σε 27:26 λεπτά συμμετοχής μέσο όρο, 41.67% στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ σε 25:06 λεπτά συμμετοχής).
Ο Τζέικ Κοέν αποτελεί ένα εργαλείο που προσφέρει ποικίλες λύσεις στον Δημήτρη Πρίφτη ερχόμενος από τον πάγκο. Ο forward-center του Άρη έχει ωραίες κινήσεις κοντά στο καλάθι, ενώ αποτελεί μία επιπλέον λύση στο σουτ από τα 6.75, καθώς παρά τα 2.10 ύψους του, ο Αμερικανοϊσραηλινός το κατέχει.
Τέλος, ο Σλάβεν Τσούπκοβιτς αποκτήθηκε το καλοκαίρι ως το backup του Οκάρο Γουάιτ. Ο Σέρβος, που αγωνίστηκε πέρσι στα Τρίκαλα, δεν έχει μεγάλη συμμετοχή στο rotation του Άρη, ενώ και η απόδοσή του είναι πολύ κατώτερη του αναμενομένου. Για τον forward του Άρη γίνεται λόγος περί αποχώρησης και αντικατάστασής του εδώ και αρκετούς μήνες, ειδικότερα όταν αυτός τραυματίστηκε στον αγώνα με τη Στεάουα στη Ρουμανία. Ο Άρης ψάχτηκε για κάτι καλό στην αγορά, δηλαδή για έναν παίκτη ο οποίος θα προσφέρει ουσιαστική λύση στην ομάδα. Κάτι τέτοιο δε βρέθηκε, καθώς έπρεπε να δαπανηθούν αρκετά χρήματα, και ο Σέρβος φαίνεται, μέχρι νεωτέρας, να παραμένει στο ρόστερ, αφού και ο κόουτς Πρίφτης τον προστατεύει από τα σενάρια αντικατάστασης.
Οι γηγενείς και οι φερέλπιδες
Από το περσινό ρόστερ του Άρη παρέμειναν οι Σίμτσακ, Μούρτος, Φλιώνης και Δήμας, ενώ φέτος αποκτήθηκαν οι Ξανθόπουλος, Πελεκάνος, Ζάρας, καθώς και οι Πρωταθλητές Ευρώπης με την Εθνικη Εφήβων, Δίπλαρος και Χρηστίδης (συμπαίκτης τους ήταν και ο Φλιώνης, ενώ ο Χρηστίδης δόθηκε δανεικός στον Μαντουλίδη για την εφετινή σεζόν).
Η πιο σημαντική και ουσιαστική προσθήκη θεωρώ πως, εκ του αποτελέσματος, είναι αυτή του Βασίλη Ξανθόπουλου. Ο έμπειρος playmaker αποτελεί την ήρεμη δύναμη της ομάδας. Εξαιρετικός οργανωτής, διαβάζει το παιχνίδι, πολύ καλός αμυντικός, ενώ είναι αυτός που θα ξεκλειδώσει την αντίπαλη άμυνα, ιδιαίτερα όταν ο Γουότερς βραχυκυκλώνει.
Ο Σπύρος Μούρτος, κάθε χρόνο, εμφανίζει βελτίωση και είναι ο παίκτης-πολυεργαλείο. Πολύ καλός αμυντικός, αλτικός, με πολύτιμη βοήθεια στα ριμπάουντ, ενώ μπορεί να προσφέρει και στην επίθεση.
Ο Βασίλης Σίμτσακ, έμεινε για να κάνει τη γνωστή του βρώμικη δουλειά. Θα παίξει ξύλο, θα μαζέψει ριμπάουντ, θα παίξει με ψυχή και ενδεχομένως θα δώσει και κάποιους πόντους κάτω από το καλάθι.
Ο Θεόδωρος Ζάρας αποκτήθηκε από τον Κ.Α.Ο.Δ. ως μία αξιόπιστη λύση στο «2», αλλά και ως ενίσχυση του ελληνικού κορμού της ομάδας. Ο guard του Άρη κάνει αυτό που ξέρει, αναλαμβάνει πολλές εκτελέσεις πίσω από τα 6.75μ. Μέχρι στιγμής, όμως, μοιάζει να μην αποδίδει τα αναμενόμενα. Σαφώς το επίπεδο έχει ανέβει για τον ίδιο με αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη και προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα. Πιστεύω πως αν παραμείνει και του χρόνου στον Άρη (έχει υπογράψει συμβόλαιο δύο ετών), θα παρουσιάσει καλύτερο πρόσωπο.
Ο Μιχάλης Πελεκάνος επέστρεψε στον Άρη μετά από ένα χρόνο παρουσίας στη Ρουμανία. Ο Έλληνας forward ξεκινάει στη βασική πεντάδα της ομάδας, όμως, έως τώρα, δε θυμίζει σε τίποτα τον παίκτη που όλοι γνωρίζαμε. Βέβαια, πατάει σχεδόν τα 35 χρόνια και είναι ως ένα σημείο λογικό να μην ανταποκρίνεται σε αυτά που ενδεχομένως ανέμενε το φίλαθλο κοινό.
Ο Τάσος Δήμας έχει αγωνιστεί 3.74 λεπτά σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ οι Φλιώνης–Δίπλαρος εντάσσονται ολοένα και περισσότερο στο rotation της ομάδας.
Στη σωστή λογική
Θεωρώ πως ο Άρης βαδίζει σε σωστά μονοπάτια, βάσει του σκεπτικού στο οποίο λετουργεί η Κ.Α.Ε. αποκλειστικά για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Το ρόστερ, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν (τρέχων μπάτζετ – διαδικασία εξυγίανσης), έχει καλή δομή. Είναι μία ομάδα που μπορεί αρκετές φορές να χάνει σε ύψος και σε δύναμη κάτω από το καλάθι, κερδίζει όμως στην αθλητικότητα και την ταχύτητα, με σήμα κατατεθέν τη σκληρή άμυνα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ομάδες που έχουν υψηλό μέσο όρο πόντων στην επίθεση κατάφερε να τις κρατήσει χαμηλά στο σκορ. Βέβαια, η ομάδα έχει και ορατές αδυναμίες, ιδιαίτερα στη θέση «3» και στον βασικό «1», ενώ και στη γραμμή των ψηλών ίσως να μπορούσε να γίνει μια βοηθητική προσθήκη. Όλα αυτά εξαρτώνται από το τι ή μάλλον ποιος θα αποφασιζόταν να αντικατασταθεί.
Όσο για το αν τίθεται τέτοιο θέμα; Ο Δημήτρης Πρίφτης, μέχρι στιγμής, δεν έχει αλλάξει γνώμη. Θέλει να πορευτεί ως έχει και φαίνεται πώς αν κάνει κάποια αλλαγή, θέλει αυτή να είναι αξιόπιστη και όχι απλά για να γίνει. Το αν θα αλλάξει απόφαση ή αν επιμείνει και δικαιωθεί θα φανεί στην πορεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου