ΠΗΓΗ: blaugrana.gr
Κάθε μεγάλη ομάδα στηρίζεται πάνω σε ισχυρά θεμέλια. Διαχρονικά ένας από τους παράγοντες που καθόριζαν το μέγεθος μιας ποδοσφαιρικής ομάδας στην πιάτσα, ήταν το κατά πόσο αυτή μπορούσε να παράγει ικανούς ποδοσφαιριστές που θα επάνδρωναν την πρώτη ομάδα. Η Μπαρτσελόνα ασφαλώς δεν θα αποτελούσε εξαίρεση, και όσον αφορά αυτόν τον τομέα διαθέτει μια από τις πιο «διαβόητες» ακαδημίες.
Η Λα Μασία αποτελεί το εργοστάσιο παραγωγής παικτών της ομάδας της Καταλονίας. Είναι ο προθάλαμος από όπου θα ξεπηδήσει αύριο μεθαύριο ο νέος Μέσι, ο νέος Τσάβι, ο νέος Ινιέστα, και γενικά ο χώρος όπου εκατοντάδες νέα παιδιά μπολιάζονται με την ιδέα του επιθετικού ποδοσφαίρου, των πολλών επαφών με την μπάλα, το γρήγορο passing game, και φυσικά την κουλτούρα που διέπει τον καταλανικό σύλλογο. Μια ακαδημία την οποία πολλές ομάδες θα ζήλευαν, με ιδιαίτερα εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο έχει έναν και μοναδικό σκοπό: Να κατορθώσει να φτιάξει τους αυριανούς ποδοσφαιρικούς αστέρες, τους αυριανούς μπαλαδόρους που θα μαγέψουν το κοινό του Καμπ Νόου, και γενικά ποδοσφαιριστές με απίστευτες αθλητικές και τεχνικές ικανότητες. Θα μπορούσαμε να την παρουσιάσουμε με την Σπαρτιατική Αγωγή, η οποία στην αρχαία Σπάρτη είχε σαν σκοπό να παράξει τους καλύτερους πολεμιστές. Ε κάτι τέτοιο προσπαθούν να κάνουν και στην ακαδημία των Μπλαουγκράνα.
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά αυτού του ποδοσφαιρικού «Χόγκουαρτς» από όπου θα ξεπεταχτούν οι αυριανοί ποδοσφαιρικοί σταρς; Καταρχήν το όνομα της ακαδημίας σημαίνει στα ισπανικά «αγροικία», και φυσικά τα «σπαρτά» της δεν έχουν καμία σχέση με είδη φούρνου, αλλά με κορυφαίους αθλητές οι οποίοι επιλέγονται εκεί από την ηλικία των 11 μέχρι 18 ετών προκειμένου εκεί μέσα να μάθουν τα πάντα γύρω από το άθλημα του ποδοσφαίρου. Η ακαδημία τότε γίνεται το σπίτι τους, ο χώρους τους, και η οικογένεια τους. Εκεί οφείλεται εν μέρη και η επιτυχία της ακαδημίας όσον αφορά τα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Πάνω από 500 παιδιά έχουν περάσει τις πύλες της Μασία από το άνοιγμα της το 1979, και περισσότερα από 40 προωθούνται στην πρώτη ομάδα, με την πλειοψηφία αυτών να έχουν ακολουθήσει την καριέρα του επαγγελματία ποδοσφαιριστή ακόμα και σε άλλους συλλόγους. Οι σκάουτερς του συλλόγου ψάχνουν όλο το κόσμο προκειμένου να μαζέψουν όποιο παιδί θεωρούν πως αξίζει να πάρει μια ευκαιρία στην ακαδημία του κορυφαίου συλλόγου, και να αποτελέσει αύριο μεθαύριο το γρανάζι στην ποδοσφαιρική μηχανή της Μπάρτσα, η οποία στηρίζεται κυρίως στο επιθετικό ποδόσφαιρο.
Μια τυπική ημέρα στην Μασία περιλαμβάνει πρωινό ξύπνημα στις 7.30 όπου πραγματοποιείται το ομαδικό γεύμα των παιδιών. Έπειτα 8.00-14.00 τα παιδιά πάνε στα τοπικά σχολεία, όπου μάλιστα παρακινούνται να τα πηγαίνουν καλά, καθώς η μόρφωση απαιτεί βασική προϋπόθεση της όλης φάσης της ακαδημίας. Μετά ακολουθεί μεσημεριανό, κενό μέχρι τις 16.00, όπου μπορούν να ασχοληθούν με τις εργασίες για το σχολείο ή να ξεκουραστούν και γενικώς να ασχοληθούν με οτιδήποτε θέλουν, καθώς μετά ακολουθεί η δίωρη προπόνηση η οποία περιλαμβάνει πολλές ασκήσεις με την μπάλα. Η μπάλα γενικώς δεν λείπει ποτέ από το πρόγραμμα και συνοδεύει κάθε άσκηση είτε τακτικής είτε φυσικής κατάστασης, εφόσον ο στόχος είναι η δόμηση μιας τέλεια τεχνικής. Αυτό άλλωστε κάνει την Μπάρτσα να ξεχωρίζει από κάθε άλλη ακαδημία στον κόσμο. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με το βραδινό στις 9 καθώς από τις 10 τα παιδιά θα πρέπει να αποσυρθούν στα δωμάτια τους μέχρι την αυριανή ημέρα.
Ασφαλώς οι ιθύνοντες της ακαδημίας δεν παραβλέπουν το γεγονός πως πρόκειται για μια ιδιαίτερη ηλικία, αλλά όπως λένε οι ειδικοί εκεί μέσα εργάζονται ακριβώς για να μεγαλώσουν αυτά τα παιδιά απόλυτα φυσιολογικά, και ταυτόχρονα να ενισχύσουν την επιθυμία τους να φτάσουν ψηλά στο άθλημα τους. Η σειρά των δραστηριοτήτων διαρκεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την βδομάδα, και ασφαλώς αποτελεί ένα προϊόν μεγάλης και οργανωμένης δουλείας, η οποία έχει βασικό στόχο να επιλεγούν οι καλύτεροι. Αυτοί που αύριο προορίζονται να γίνουν οι κορυφαίοι στο είδος τους. Πέρα από το τεχνικό μέρος όμως η ακαδημία έχει σκοπό να διαμορφώσει και το ήθος των παικτών, έτσι ώστε να δομηθούν ακέραιοι και σωστοί χαρακτήρες, κάτι που ασφαλώς ξεφεύγει από τα όρια του παιχνιδιού. Βασικός άξονας των μαθημάτων είναι τα παιδιά να μάθουν να είναι ταπεινά, καθώς σύμφωνα με τους επικεφαλής της ακαδημίας η ταπεινότητα προσδίδει τον αληθινό σεβασμό. Οι ιθύνοντες ασφαλώς και γνωρίζουν ότι δεν θα γίνουν όλα τα παιδιά επαγγελματίες, γι αυτό και δίνεται βάση στην σωστή εκπαίδευση ώστε να αποκτήσουν τα παιδιά ισχυρά εφόδια στην ζωή τους. Μήπως αυτό άραγε θα πρέπει να προβληματίσει και εμάς εδώ στην Ελλάδα όσον αφορά τις δικές μας ακαδημίες ποδοσφαίρου;
Ασφαλώς η Μασία δεν αποτελεί όπως είπαμε απλώς μια ακαδημία, αλλά κάτι περισσότερο, όπως άλλωστε είναι και το μότο του συλλόγου. Η καταλανική κουλτούρα είναι έκδηλη σε κάθε φάση της ζωής μέσα στην ακαδημία, και αυτό σημαίνει πως τα παιδιά σίγουρα μαθαίνουν έστω και λίγο τι πάει να πει το να είσαι Καταλανός. Για πολλά από αυτά είναι το δεύτερο σπίτι τους, μετά την οικογένεια τους, και όπως δηλώνει και ένας πρώην παίκτης της ακαδημίας: «είναι αδύνατον να έχεις περάσει από την Μασία, και να μην γυρίσεις το κεφάλι σου ώστε να δεις αυτό που κάποτε ήταν το σπίτι σου». Μια φράση η οποία περιγράφει όλο το νόημα της Σχολής Ποδοσφαίρου της κορυφαίας ομάδας της τελευταίας δεκαετίας.
ΠΗΓΗ: Reuters,Scolastic
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου