Κατηγορίες

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Η εξάρτηση από την NOVA, και η κινήσεις που ΔΕΝ κάνουν οι ομάδες.


Η NOVA έπειτα από την φασαρία που είχε δημιουργηθεί από τις ομάδες από την μη καταβολή των συμφωνηθέντων ρητρών, εν τέλει συμφώνησε να καταβάλει τμηματικά τα οφειλόμενα.Το SportsEspace αναλύει ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι της εξάρτησης των ομάδων από την τηλεοπτική χρηματοδότηση, και τι κινήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν κάπως την δυσχερή οικονομική κατάσταση.

Η συγκεκριμένη κίνηση ήταν αναμφίβολα κάτι ευχάριστο για τους περισσότερους συλλόγους της κατηγορίας, μιας και η ύπαρξη αρκετών από αυτές εξαρτάται σχεδόν ολοκληρωτικά από τα λεφτά της συνδρομητικής τηλεόρασης. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, θα αποδοθεί στις ομάδες το ποσό των 4,2 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή η δόση του Νοεμβρίου, συν το ΦΠΑ του Οκτωβρίου δηλαδή άλλες 900.000 ευρώ. Παράλληλα λέγεται πως υπάρχει και ένα θετικό κλίμα για περαιτέρω συζήτηση όσον αφορά και τις ρήτρες που το συνδρομητικό κανάλι ήθελε να ενεργοποιήσει.Όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα οικονομικής ασφυξίας το οποίο ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει τρομακτικές διαστάσεις για πολλές ομάδες της κατηγορίας.

Για ποιο λόγο οι ομάδες όμως έφτασαν στο σημείο της ολικής εξάρτησης από την συγκεκριμένη πηγή εσόδων. Ασφαλώς και τα τηλεοπτικά συμβόλαια αποτελούν τον νούμερο ένα χρηματοδότη όλων των πρωταθλημάτων ανά την υφήλιο, αλλά όπως και να έχει το θέμα οι σύλλογοι θα μπορούσαν αν ήθελαν να βρούνε και από αλλού κάποια κεφάλαια για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Το βασικό πρόβλημα το οποίο παρατηρώ είναι ότι στην πλειονότητα τους (πέρα από τις
επονομαζόμενες «μεγάλες» ομάδες) οι σύλλογοι δεν έχουν ή τουλάχιστον δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας ένα πετυχημένο πλάνο μάρκετινγκ ή και δημοσίων σχέσεων αν προτιμάτε.
Καταρχάς πρέπει να κατανοήσουμε τι είδους επιχείρηση είναι μια ομάδα και ποια ατού διαθέτει σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις. Ένας αθλητικός σύλλογος λοιπόν πέρα από μια Ανώνυμη Ποδοσφαιρική Εταιρία, αποτελεί και μία δομή που κουβαλάει ένα σημαντικό συμβολικό φορτίο, ένα όνομα, και μια ιστορία. Αυτά και μόνο αποτελούν κάποιους πολύ σημαντικούς παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην προώθηση του και να εντυπωθούν και στην μνήμη του κόσμου.

Δυστυχώς παρατηρώ ότι η πλειοψηφία των συλλόγων υστερεί πάρα πολύ στον νευραλγικό για τις αθλητικές επιχειρήσεις, αυτόν τομέα. Ειδικότερα οι σύλλογοι της περιφέρειας, οι οποίοι κατά βάση αντιμετωπίζουν το σημαντικότερο οικονομικό πρόβλημα, δεν προσπαθούν καν πολλές φορές να αναπτύξουν δεσμούς τόσο με τους φιλάθλους τους όσο και γενικότερα με την τοπική κοινωνία τους.Το πρωτάθλημα μας δυστυχώς είναι της πλάκας, και όσο υπονομεύεται το προϊόν τόσο πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη του να κρατήσουν οι ομάδες τον κόσμο στα γήπεδα.

Είναι πολύ σημαντική η στροφή στον κόσμο,στην πελατεία αν θέλετε αυτού του κακόμοιρου πρωταθλήματος, που απαξιώνεται όλο και περισσότερο.Καλώς ή κακώς ο κόσμος όσο περισσότερο σιχαίνεται αυτό που βλέπει στην τηλεόραση, τόσο περισσότερο αποφεύγει να πατάει στα γήπεδα. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ και στο φαινόμενο της βίας, ούτε και στο γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις των περισσοτέρων σταδίων είναι σε άθλια κατάσταση, παρότι και αυτοί είναι καθοριστικοί παράγοντες.

Το βασικό που εξετάζουμε εδώ είναι το πως και αν οι ομάδες επιδιώκουν να χτίσουν δεσμούς με τους ανθρώπους της κοινωνίας όπου εδρεύουν. Η έλλειψη ικανών και εξειδικευμένων ατόμων που θα βοηθούσαν στην κατεύθυνση αυτή είναι εμφανής. Βασική αρχή του μάρκετινγκ στον αθλητισμό, είναι το να δυναμώσει τον δεσμό ανάμεσα στον σύλλογο και στον φίλαθλο. Είναι αυτό που άπαξ και γίνει σε οργανωμένη βάση θα δώσει πάνω από όλα την ψυχολογική ώθηση στον εκάστοτε από εμάς να πάει στο γήπεδο.
Ένα οργανωμένο πλάνο μάρκετινγκ πέρα από τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει άμεσα στην ομάδα, είναι και ο καλύτερος τρόπος για να ενστερνιστεί ο φίλαθλος την ιδέα και το συμβολικό περιεχόμενο του συλλόγου.Δεν είναι απλώς μια ψυχρή πώληση αντικειμένων με το σύμβολο της ομάδας, είναι ένας τρόπος για να εισχωρήσει η ομάδα μέσα στην ζωή και στην ψυχή του ατόμου.

Είναι ένας τρόπος να χτιστεί μια σχέση με τον πελάτη-οπαδό η οποία μακροπρόθεσμα θα μπορέσει μέσω της παρουσίας του να φέρει και άλλες πηγές εσόδων (π.χ. διαφημίσεις).Παρατηρώ μια απαξίωση των ομάδων προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους για το προϊόν που πουλάνε, δηλαδή τους οπαδούς τους. Αυτό είναι κάτι που οι σύλλογοι κάποια στιγμή θα έπρεπε σαφώς να το κοιτάξουν, και να το εντάξουν στον όλο σχεδιασμό της επιχειρήσεις που λέγεται ΠΑΕ.

Για να μιλήσουμε με όρους μάρκετινγκ, θα πούμε πως βασικός σκοπός των ομάδων θα πρέπει να είναι η δημιουργία αξίας για τους πελάτες με αντάλλαγμα την δέσμευση αξίας από τους πελάτες, δηλαδή τους φιλάθλους. Η ενδυνάμωση του συναισθήματος του ανήκειν σε μια ομάδα, είναι αυτό στο οποίο οι σύλλογοι οφείλουν να πατήσουν αν θέλουν να ξαναδούν τα εισιτήρια τους να ανεβαίνουν.

Ασφαλώς δεν μπορεί να παραβλεφθεί και το άμεσο κέρδος που είναι η πώληση αντικειμένων και προϊόντων της ομάδας, πράγμα που μπορεί να δώσει τονωτικές ενέσεις στα ήδη εξαθλιωμένα οικονομικά των ομάδων.Μέσα στο μάρκετινγκ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ένα πλήθος από συμβολικά μέσα, όπως η ιστορία, τα χρώματα, το σύμβολο, η πόλη της ομάδας, μέχρι και παίκτες που ήδη αγωνίζονται ή αγωνίστηκαν στο παρελθόν με τα χρώματα του συλλόγου.
Η δόμηση δυνατών σχέσεων με τον κόσμο είναι το κλειδί που θα ανοίξει νέους οικονομικούς ορίζοντες για τις ομάδες.Ζούμε σε ένα κόσμο όπου όσο ποτέ άλλοτε οι άνθρωποι επιθυμούν να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον και τις πληροφορίες που δέχονται.Οι αθλητικοί σύλλογοι ασφαλώς μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτήν την συγκυρία προκειμένου να αναπτύξουν το brand name τους και ταυτόχρονα να προσελκύσουν μέσω του κόσμου, νέες πηγές εσόδων. Ειδικά όσον αφορά το πρωτάθλημα μας, είναι αξιοθρήνητο να πιστεύουμε πως η τηλεόραση μπορεί από μόνη της να σώσει τις ομάδες, από την στιγμή που το προϊόν που προβάλλει υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου