Κατηγορίες

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Η νοοτροπία του νικητή


Την έννοια αυτή την έχουμε ακούσει πολλάκις. Ειδικά για τους οπαδούς των ελληνικών συλλόγων αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες αποτυχίας, ειδικά όταν η ομάδα επιδεικνύει αδυναμία για το κάτι παραπάνω σε μεγάλες διοργανώσεις όπως τα ευρωπαϊκά κύπελλα. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά με την όλη κατάσταση, και πως δομείται μία τέτοια ψυχολογική κατάσταση;
Καταρχήν να τονίσουμε ότι όλο αυτό έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με την αυτοπεποίθηση, αυτήν την τόσο απλή όσο και σύνθετη έννοια.

Μιλώντας για αυτοπεποίθηση εννοούμε την πίστη που έχει ένας αθλητής για τον εαυτό του, καθώς και η εμπιστοσύνη στις ικανότητες του, συνδυασμένη από την δίψα για επιτυχία. Βασικό ρόλο σε αυτό παίζει ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται και σκέφτεται την όποια επιτυχία του.

Η προσωπικότητα του κάθε αθλητή είναι ο κινητήριο μοχλός σε κάτι τέτοιο, και επομένως η εστίαση στα αρνητικά στοιχεία είναι κάτι το οποίο λειτουργεί ανασταλτικά στην όλη διαδικασία. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Φυσικά και στην Ελλάδα η πίεση για το άμεσο αποτέλεσμα, και μάλιστα με όσο το δυνατόν λιγότερη προσπάθεια , είναι αυτό που κυριαρχεί τόσο στις τάξεις των οπαδών, όσο και στους αρμόδιους των ομάδων.

Το μυστικό εδώ είναι η δουλειά. Η πολλή δουλειά. Και κάποιες φορές το ρίσκο. Εξάλλου χωρίς ρίσκο δεν μπορείς ούτε να νιώσεις ασφαλής αλλά και ούτε να βελτιωθείς.

Ο SportDoctor όμως δεν σας αφήνει έτσι. Γι αυτό ζητήσαμε την γνώμη ενός ειδικού για να σας πείσω για την αξία του συγκεκριμένου συναισθήματος.
«Όταν αναφερόμαστε σε ''νοοτροπία νικητή'' μιλάμε για την προετοιμασία που κάνει κάποιος αθλητής ώστε να φτάσει σε υψηλό επίπεδο» μας λέει ο Γιάννης Ζαρώτης, ειδικός στην Αθλητική Ψυχολογία. Η προετοιμασία επομένως παίζει βασικό ρόλο για έναν αθλητή-νικήτη. Θέλει δουλειά επομένως η επιτυχία, πολλή περισσότερη ίσως από αυτό που νομίζουμε: «Η δόμηση μιας τέτοιας στάσης απαιτεί πολλή δουλειά, ώστε ο αθλητής να νιώθει πλήρης, στοιχείο που θα του εξασφαλίσει υψηλή αυτοπεποίθηση» επιβεβαιώνει ο κ. Ζαρώτης.

Σε αυτό όμως χρειάζεται η συνδρομή κάποιου ειδικού; Η απάντηση είναι διφορούμενη. Σύμφωνα με τον κ. Ζαρώτη δεν είναι απαραίτητη η παρουσία κάποιου ειδικού, ωστόσο σε μια τέτοια περίπτωση τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα, καθώς αυτός είναι που θα δείξει τον δρόμο μέσα από τον οποίο θα αποκτηθεί μια τέτοια στάση.Φυσικά η δυσκολία σε κάθε περίπτωση είναι αρκετά μεγάλη και δύσκολο να επιτευχθεί. Γι αυτό βασικό ρόλο παίζει η προετοιμασία τόσο σωματικά όσο και πνευματικά σε συνδυασμό με την επιθυμία του αθλητή να δουλέψει και να προσπαθήσει να επιτύχει τους στόχους του.

Για το τέλος σας αφήσαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση, αναφορικά με την πυροδότηση ενός μοναδικού συναισθήματος που κάθε επαγγελματίας αθλητής θα ήθελε να διαθέτει. Έρευνες δείξανε ότι αυτό το συναίσθημα όντως υπάρχει και θα σας το παρουσιάσουμε και εδώ. Πρόκειται για την λεγόμενη Ψυχολογική Ορμή ή αλλιώς Psycological Momentum, μια θαυματουργή αντίδραση που παρακινεί τον αθλητή να πετύχει θαυμαστά πράγματα στην διάρκεια ενός αγώνα.

Το συγκεκριμένο ψυχολογικό φαινόμενο ορίζεται ως μια ανεπτυγμένη ψυχολογική δύναμη που επιδρά στην απόδοση του αθλητή ή της ομάδας, και με την βοήθεια της κατευθύνονται προς τους στόχους τους. Διακρίνεται από τα υψηλά επίπεδα ενεργητικότητας, αυτοπεποίθησης και αίσθησης ελέγχου του παιχνιδιού. Πρόκειται για μια πραγματικά «μαγική» αντίδραση η οποία μπορεί να ωθήσει μία ομάδα προς την απόλυτη επιτυχία, αλλά προκαλείται εξίσου πολύ δύσκολα.

Η προσωπικότητα παίζει βασικό ρόλο, καθώς παρατηρείται κυρίως σε έμπειρους αθλητές, με συμμετοχές σε υψηλό επίπεδο.Αυτό σημαίνει αυτόματα την ύπαρξη κατάλληλων παραστάσεων από παρόμοιες καταστάσεις για τον εκάστοτε αθλητή. Με άλλα λόγια η εμφάνιση της απαιτεί κάποιος να την έχει βιώσει στο παρελθόν. Όπως καταλαβαίνετε κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι να προκληθεί η Ορμή, ειδικά αν ο αθλητής δεν έχει τις κατάλληλες παραστάσεις.

Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η εμφάνιση της συνδέεται επίσης με την συνοχή της ομάδας, την παρουσία των θεατών, την κρισιμότητα του αγώνα, όπως και με την τροπή του αγώνα. Καίριο ρόλο επίσης παίζουν τα ψυχικά αποθέματα των αθλητών.

Εν κατακλείδι θα θέλαμε να πούμε ότι η νοοτροπία του νικητή σε μεγάλο βαθμό είναι κάτι που αποκτιέται και δεν αποτελεί κάτι το ακατόρθωτο. Οι ομάδες και οι αθλητές οφείλουν να θέτουν πάντα υψηλούς στόχους και να δίνουν μεγάλη βάση στην δουλεία και την προετοιμασία. Η επιτυχία τότε θα είναι πολύ πιο κοντά από όσο φαντάζονται.

ΠΗΓΕΣ: Athlisis.gr, Εφημερίδα SPORTIME (16-8-2005)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου